Neotrend - Vaša mala ONLINE KOMERCIJALA!

Šta ste kupili

Vaša košarica trenutno je prazna.

Čistoća i higijena u ugostiteljskim objektima

E-mail Ispis PDF

Jedna od najgorih noćnih mora za goste je doživjeti trovanje hranom nakon konzumacije u nekom restoranu ili drugom ugostiteljskom objektu. Cijenu koju plaćate za nepravilno vođenje računa o higijeni i čistoći u vašem ugostiteljskom objektu vrlo je skupa. Kako biste izbjegli takve "nezgode" i jasnim znakovima gostima pokazali da je vaš objekt zaista čist i uredan, bilo bi mudro da napravite određene preventivne radnje:

  • Na ulazu u objekt ili u samom objektu vidno istaknite certifikat o ovogodišnjem zdravstvenom pregledu. Ovo je prvi znak da li je ugostiteljski objekt siguran za jesti ili ne.
  • Radnici i osobe koje rukuju sa hranom trebaju izgledati uredno i čisto. Posebnu pažnju treba obratiti čistoći i dužini noktiju. Dugi nokti su idealan dom za bakterije. Uposlenici trebaju nositi zaštitne rukavice i mreže za kosu ili kape . Restorani koji vode računa o čistoći i sigurnosti hrane insistiraju da njihovi zaposlenici sprovode ove minimalne mjere opreza.
  • Toalet, zahod ili wc je dio vašeg ugostiteljskog objekta koji ima veliku ulogu u sticanju povjerenja i dobrog glasa vaših gostiju. Znate li da zbog lošeg wc-a gost prestane dolaziti u vaš objekt ili da pojedini gosti prvu stvar koju urade kada posjete novi restoran, je odlazak u wc?! I još ako vide da je wc zapušten lako zaključuju kakva je higijena i u kuhinji. Toalet treba uvijek biti čist a odvodi i dovodi vode savršeno raditi bez kapljanja i začepljenja.
  • Oprašeni zidovi i predmeti kao i čisti podovi su dio koji ne smijete zaboraviti. U čistim objektima, ne bi trebalo biti ni najmanje prašine i masnoće, jer je to uslov za prikupljanje klica.
  • Nepočišćeni ostatci hrane i prljavštine po podu od prethodnog gosta igraju veliku ulogu kod gostiju. Nakon svakog gosta potrebno je i taj dio počistiti ako se za tim pojavi potreba.

  • Voda i hrana u kuhinji ne smije biti prisutna i rasuta po podu i mjestima koja nisu predviđena za to. Red u radu i dovoljno prostora za rad uposlenika u kuhinji su osnove i za čistoću i higijenu. Sirova hrana, posebno meso i zelje trebaju biti adekvatno odvojeni. Unakrsne kontaminacije ovih namirnica se obično događaju kada sirovo meso dolazi u kontakt s namirnicama koje se konzumiraju prijesne, kao što su salate. Podrazumijeva se da samo zdravi uposlenici mogu raditi sa hranom.

  • Prostor oko objekta treba biti čist, a mjesto predviđeno za smeće (kante, kontejneri) sa uredno spremljenim otpadom.

  • U čistom ugostiteljskom objektu radnici dezinficiraju stolove i namještaj sa dezinfekcionim sredstvima i brišu ih čistim ručnicima ili krpama predviđenim za tu namjenu.

Ovim radnjama noćna trovanja gostiju hranom mora uslijed nedostatka čistoće i higijene smanjena su u velikoj mjeri. Budite dio tima čistih ugostiteljskih objekata iz kojih gosti izlaze samo sa osmjehom na licu.

IZVOR: http://possector.hr