Neotrend - Vaša mala ONLINE KOMERCIJALA!

Šta ste kupili

Vaša košarica trenutno je prazna.

You are here: Početna POSEBNA PONUDA ONLINE KUPOVINA- Skok u budućnost! Budućnost maloprodaje

Budućnost maloprodaje

Budućnost maloprodaje- ISTRAŽIVANJA I ANALIZE

Uprkos pričama o razvijenosti tržišta, maloprodaja prehrambenih proizvoda biće prisutna i kod dolazećih generacija ali pitanje je kako će tada izgledati? kako će promene životnih stilova i razvoj tehnologije oblikovati način kupovine u budućnosti?

Stojimo na  ivici preokreta, gde  inovacije  kao  što  su  nutrigenomika, biometrika,  digitalni mediji  i  RFID tehnologija mogu ozbiljno da izmene maloprodajno tržište. Veoma smo zadovoljni što ove godine sarađujemo sa vodećom kompanijom za pružanje tehnoloških usluga EDS, da bismo otkrili kako kupci zamišljaju kupovinu hrane i namirnica u budućnosti. Odabrali smo tinejdžere i airmisane kupce, nadajući se da će njihova životna iskustva uticati na to kako oni vide kupovinu hrane i kako će prihvatiti nove tehnologije.

RASTE ON-LINE PRODAJA HRANE

Današnji tinejdžeri su tehnološki obrazovani. Brzo se prilagođavaju, nezavisni su i samim tim su u prednosti od malih nogu. Rasli su u potrošačkom društvu i zbog toga su zahtevniji, sa stalno rastućim očekivanjima. Airmisani kupci, kako ih nazivamo, nisu imali priliku da se u tolikoj meri susreću sa tehnologijom, ali su sve više izloženi istoj u svakodnevnom životu, pa je i sami prihvataju i uviđaju njenu korist. On-line prodaja hrane i namirnica sve više raste, ali još uvek postoji potreba za inovacijom i diferencijacijom. Prodavci hrane sve više prihvataju višekanalne pristupe, što dovodi do pitanja da li i kako on-line kupovina može da zameni ostale metode, uključujući klasičnu kupovinu, katalošku i kupovinu preko telefona.

Hajde da pogledamo neke od ideja naših kupaca o  tome kako će obavljanje kupovine izgledati za nekih deset godina...

Današnji tinejdžeri ne znaju kako je izgledao život bez mobilnih telefona, interneta i digitalnih kamera koje sve brže zamenjuju one sa filmom. Današnji tinejdžeri (od 13 do 19 godina) su rođeni između 1987 i 1993. godine. Za vreme njihovog života dogodila su se najveća tehnološka ostvarenja koja oblikuju naš život i koja su postala deo naše svakodnevnice. Muzički format na kome su tinejdžeri odrasli  je CD, prvi put predstavljen 1982. godine, dok danas, zahvaljujući novim otkrićima, preuzimaju muziku sa interneta na svoje MP3 plejere. Odlazak u bioskop nije jedini način za njih da pogledaju novi film otkako su uvedeni DVD-jevi i DVD plejeri. Uvedene su i obimne promene u maloprodajnoj industriji. Samo će nekolicina  tinejdžera zapamtiti vreme kada supermarketi nisu radili nedeljom, ili kada se nije moglo kupovati 24 časa na dan. Bar kodovi, to jest Universal Product Code (UPC), postoje tokom celog njihovog života.

PROMENE NAČINA TRGOVINE

UPC se prvi put pojavio na pakovanju žvakaćih guma prodatih u Marsh’s supermarketu u Troju, u Ohaju u junu 1974. godine. Budućnost automatske identiikacije bi se, međutim, mogla pojaviti na radio frekvenciji (RFID). Razvoj tehnologije i maloprodaje, uporedo sa  inovacijama proizvoda i promenama stila života, tokom godina menjali su način na koji ljudi obavljaju kupovinu. Stavovi o kupovini sada i u budućnosti istražuju se u ovom izveštaju da bi se došlo do zaključka u kom bi  se  smeru kupovina mogla promeniti u narednih deset godina. Da li će kupci u budućnosti više prihvatati tehnologiju današnjih kupaca? Da li će očekivati da dobiju sve na jednom mestu ili ćemo i dalje imati širok asortiman autleta i drugih formata koji će se postarati da sve potrebe kupaca budu zadovoljene? Da li prodavci moraju radikalno da preispitaju ono što imaju da ponude u cilju snabdevanja potreba sutrašnjeg potrošača?

Ispitanici:

Sa ovim na umu odlučeno je da treba istražiti stavove dve različite grupe potrošača. Prvu čine tinejdžeri koji će biti ključni kupci u budućnosti, a drugu kupci između 25 i 40 godina koji će nastaviti da budu ključni kupci u budućnosti, ali su i danas takođe važni.

Ciljevi:

Da bi se  razumeli stavovi ovih kupaca o kupovini i tehnologiji, treba uzeti u obzir sledeće:

- Trenutni stavovi o korišćenju tehnologije u svakodnevnom životu
- Pogledi na raznovrsne načine kupovine: supermarketi, on-line kupovina, specijalizovane radnje
- Značaj brendova i reakcija na nemogućnost dobijanja željenog brenda
- Način informisanja o proizvodu
- Stavovi o ulozi osoblja u činu kupovine
- Ideje za budućnost

Ovo ispituje ne samo važnost uticaja tehnoloških promena na on-line kupovinu već i kako tehnologija može da poboljša  in-store kupovinu. Opšti cilj ovog istraživanja bio je da se istraži uticaj promene stila života i razvoja tehnologije na način na koji obavljamo kupovinu namirnica sada i ubuduće.

USKLAĐENI POGLEDI

Odnos  tinejdžera prema  skidanju  informacija  sa  interneta  i  instant  porukama predstavlja znatnu potrebu za neposrednošću.
• 59 odsto koristi instant poruke 
• 59 odsto preuzima muziku sa interneta
• 26 odsto koristi chat room-ove.
Kako se on-line kupovina uklapa sa ovakvim načinom razmišljanja  i da  li će trenutno zadovoljenje biti prepreka za korišćenje  interneta za obavljanje kupovine u budućnosti? Tinejdžeri su  izjavili da bi im čekanje isporuke moglo predstavljati problem kada je on-line kupovina u pitanju. Kada bi postojao servis koji bi dostavljao kupljenu robu istog dana kada je i poručena to bi moglo da privuče tinejdžere da obavljaju kupovinu na ovaj način. Za kupovinu u supermarketima, in-store tehnologija koja pomaže da se ubrza kupovina, kao skeniranje proizvoda u trenutku kada se stave u korpu, takođe bi pomogla da se ostvari potreba za neposrednošću. Ono što je možda najiznenađujuće u našem istraživanju je koliko su blisko usklađeni pogledi tinejdžera i odraslih između 25 i 40 godina. Međutim, postoje određena iskustva i stavovi po kojima se razlikuju što će uticati na njihov pristup kupovini namirnica u budućnosti.

PREFERENCIJA BRENDA

Iako i odrasli i tinejdžeri preferiraju slične brendove u različitim kategorijama, tinejdžeri će pre promeniti prodavnicu ako im brend koji žele nije dostupan. Polovina tinejdžera (50 odsto) otići će u drugu prodavnicu da bi dobili ono što žele, dok  je kod odraslih taj procenat 35. Za prodavce je ovo veoma značajan problem, jer ne znači  samo  gubitak  od  prodaje  jednog proizvoda  već moguće  i  cele  kupovine. Jedan od pet tinejdžera (20 odsto) će zameniti brend, dok je kod odraslih to jedan od četiri (26 odsto). Tradicija brenda i reputacija kompanije su važni za uspešnost brenda kod 71 odsto tinejdžera  i 69 odsto odraslih. Etika brenda je veoma značajna, 15 odsto odraslih i 12 odsto tinejdžera tvrde da je ona najvažniji doprinos uspehu jednog brenda. Ovaj fokus na etiku nije samo važan za proizvođače brendova već je nešto na šta i prodavci sve više obraćaju pažnju.

MARKETING
Najboji način da se što više sazna o novom proizvodu je putem tv reklama, što je spomenulo 85 odsto tinejdžera i 83 odsto odraslih. Povećan pristup digitalnoj televiziji u budućnosti, a samim tim i porast broja kanala će najverovatnije postati problem za oglašivače. Biće neophodne nove forme oglašavanja i uticaja na kupce, kao digitalno preuzimanje na mobilne telefone i MP3 plejere. Neki od ispitanika bi želeli da im se promocije šalju na mobilne telefone ili PDA uređaje i ako bi se to uradilo sa angažovanjem i na način da kupci imaju kontrolu nad onim što primaju, mogao bi se dozvoliti ovakav način kreativnog marketinga. Polovina tinejdžera će napustiti prodavnicu ukoliko je brend koji žele rasprodat.

NAJBITNIJA MATERIJALNA KORIST

I odrasli i tinejdžeri kupuju na različite načine: u supermarketima, convenience stores, u specijalizovanim radnjama  i on-line. Kao  što  je  i očekivano, odrasli češće kupuju u supermarketima od tinejdžera. 36 odsto odraslih posećuje supermarkete najmanje jednom sedmično za razliku od tinejdžera kod kojih je taj procenat 18 odsto. Procenat tinejdžera koji su posetili specijalizovane prodavnice hrane je sličan broju odraslih koji su kupovali u autletima u prošloj godini. Razlozi za odabir prodavnica kod obe grupe je sličan, jer im je materijalna korist najbitnija. Niske cene su najvažnije za 20 odsto odraslih i 14 odsto tinejdžera. Dobar odabir proizvoda privatne robne marke je takođe važniji za starije kupce.

VIŠEKANALNA PRODAJA
49 odsto tinejdžera i 58 odsto odraslih su pokazali da će najverovatniji način kupovine  u budućnosti podrazumevati  višekanalnu  prodaju.  Najpopularnija  opcija za višekanalnu kupovinu je mešavina online šopinga i kupovine u supermarketima, kao što je navelo 26 odsto tinejdžera  i 29 odsto odraslih. Od  ispitanika koji su  odabrali  samo  jedan  kanal  kupvine, supermarkete je odabralo 30 odsto odraslih i 32 odsto tinejdžera. Više od polovine obe grupe potrošača reklo je da bi koristilo on-line kupovinu za nabavku hrane i namirnica. Ovo je veoma bitno, uzimajući u obzir da je samo 23 odsto anketiranih odraslih izjavilo da hranu kupuje on-line. Četvrtina tinejdžera (26 odsto) i nešto manje od trećine odraslih (31 odsto), pre bi odabralo prodavnice specijalizovane za određene kategorije, nego one koje nude sve na jednom mestu, kada se radi o njihovoj budućoj nabavci hrane i namirnica. Četiri osnovne kategorije koje obe grupe preferiraju da kupuju u prodavnicama su sveže namirnice, kao što su mleko, hleb, sveže voće i povrće, meso i riba. Kategorije koje bi ispitanici rado kupovali on-line su nekvarljivi i non-food proizvodi. Iako je skoro polovina kupaca zadovoljna on-line kupovinom odeće, 38 odsto tinejdžera i 32 odsto odraslih preferira specijalizovane prodavnice.

Joanne Denney-Finch
Izvršni direktor IGD

(Preuzeto sa web portala WWW.PROGRESSIVEMAGAZIN.RS)

CENTAR ZA PODRŠKU

ZA SVE DODATNE INFORMACIJE NAZOVITE :

  • Mob: 00387 62 33 07 26
  • Email: info@neotrend.net

O.K.SHOP- Online prodavnica

O.K.SHOP-  Online prodavnica koja je dostupna svima! Posjetite nas i saznajte više o mogućnostima kupovine na Internet-u. Naš INFO CENTAR se nalazi u u Ulici Akademika Petra Mandića 34, I. Sarajevo.